11juni. We werden ondergebracht in de Geniekazerne. Het kazerne complex is een groot complex van gebouwen, loodsen, barakken, werkplaatsen en opslagplaatsen. hier zetelt dan ook het Algemene Leger Geniepark (A.L.G.P.) Als eten krijgen we een portie nassi-goreng. Nou erg smaken doet het mij niet, het is maar zo vreselijk gepeperd. Enfin, het zal wel wennen. Er wordt ons ook een baboe (was of werkvrouw) toegewezen, die onze kleren en de kamer schoonhoudt.

 geniekazerne  50 image049
De Geniekazerne in Mr. Cornelis  Enige baboes en een Djongos (knecht)14 juni. Ons hele detachement is geplaatst en uit elkaar gegooid. Een gedeelte gaat naar de 14e Genie Veld Comp. in Medan, weer een ander gedeelte verhuisd naar Palembang, naar de 15e Genie Veld Comp., een ploegje van 8 man wordt ingedeeld bij het E.M. ( Elektro en Mechanisch Peloton) in Soerabaja, de rest blijft in Batavia en ikzelf ben ingedeeld bij het 2de peloton van de 18e L.G.C. in Leuwilang, een klein dorp (kampong). Na ruim een week in Indie moet ik al naar een buitenpost. Er schijnt daar veel werk te doen aan bruggen en wegen.

18 juni. Ik ben op bezoek geweest bij de fourier en ontving een nieuwe sten met 125 patronen. Met zo'n apparaat bij je is het toch maar veiliger als met niks. Op een buitenpost is het soms nog wel eens uitkijken.

19 juni. Alles is druk in de weer om de wagens te laden. Nou er moet heel wat mee hoor, gereedschap, materiaal, munitie, eten en dan nog de bagage van 30 jongens en de jongens zelf natuurlijk. Ook enige baboes gaan mee, want dat is makkelijk. Nog even een opfrissertje halen in de cantine en dan vertrekken we, 3 grote wagens afgeladen vol. Even buiten Tandjong- Oost, bij het kamp Makassar, zien we in de verte twee hoge bergtoppen, links de goenoeg (berg) Gede en rechts de goenoeg Salak. Na anderhgalf uur rijden komen we in Buitenzorg. hier merk je dat er veel meer rijkdom en deftigheid is als in Batavia. Prachtige villa's en grote hotels. Halverwege Buitenzorg gaan we richting Bantam en al gauw komen we langs een bord " Leuwiliang - 23 km " Leuwiliang is niet meer dan een flinke kampong en wij komen dan ook in gewone kamponghuizen te liggen van bamboe en bilik (een soort riet) Wij zijn niet de enige militairen, want ong. 100 m. voorbij onze post ligt nog een peloton infanterie van het 3de Garde Regiment " Prinses Irene " In totaal zitten hier dus een 70 a 75 Hollandse jongens. 's Avonds gaat er vanuit Leuwiliang een wagen naar Buitenzorg, voor de jongens die naar de stad willen. Vanavond gaat er een wagen van de "Prinses Irene " naar Buitenzorg met dit keer een zeer noodlottig gevolg. De wagen rijdt enige km. voor Buitenzorg als er plotseling een stengeroffel uit het duister komt. Hierop volg direct reactie van de mensen op de wagen, maar het is te laat. Korp. v.d. Heuvel is dodelijk gewond aan zijn hoofd. De chauffeur geeft vol gas en raast in de richting van het hospitaal. Voor hij daar echter aankomt is de zwaargewonde reeds overleden. Hij was van de 7de December Divisie en zat reeds 21 maanden in de tropen. Dit is weer eens een voorbeeld hoe de bittere werkelijkheid is. Kijk uit en vertrouw de zaak nooit.

48 image047
De betonmolen

22 juni. Vandaag een betonmolen gehaald in Gadok, ong. 25 km. oostelijk van Buitenzorg. Deze hebben we nodig voor de nieuwe brug in Tjampea. Het is nog een heel karweitje, want het beestje weegt 2 1/2 ton. Met een half uurtje zweten staat de molen op de wagen en brengen we hem naar Tjampea.

23 juni. Naar Mr. Cornelis om de post op te halen, deze moet n.l. iedere dag gehaald worden in Batavia. Om 6 uur hebben we het werk verdeeld, want er zijn twee werkobjecten, een in Leuwiliang en een in Tjampea. Ik krijg Tjampea toebedeeld.

25 image024
Tjampea. Pioniers met schop en houweel.

 24 juni. Met een ploegje van 8 jongens en enige koelies ga ik vanmorgen naar Tjampea. We hebben 18 man personeel in dienst in de kampong, t.w. 8 baboes en 10 koelies. Al deze mensen werken voor een gulden per dag. Eten en drinken krijgen ze in het kamp. Het is een schitterend natuurschoon in Tjampea, een brede wild stromende kali tussen hoge klappers.Om 12.00 uur wordt het eten gebracht en om 2.uur zit de werkdag erop.

25 juni. Als we vandaag aan het werk zijn in Tjampea krijgen we bezoek van een patrouille van de "Prinses Irene " . Dit bataljon heeft het beheer over de veiligheid van het hele gebied hier. Als wij naar de brug gaan, zijn wij echter altijd goed bewapend. Nooit geen risico's nemen.

28 juni. Een ploeg naar Tjampea, een ploeg naar Leuwiliang en elke dag blijft er wel een ploegje in ons kamp voor de veiligheid. Het is vandaag gloeiend heet geweest, er was dan ook geen zuchtje wind. In Tjampea zitten we helemaal tussen de tjotten (heuvels).

kali 6 image005
Tjampea. Gezicht op de kali. Tjampea. hier moet de nieuwe brug komen

1 juli. De afgelopen nacht hebben we voor het eerst ons bed uitgemoeten vanwege het feit dat de heren ploppers een beetje lastig waren. Om 24.00 uur werd het alarmsein gegeven door de wachtposten van de "Prinses Irene" . Meteen was iedereen wakker, z'n bed uit en in stelling. Net toen iedereen in stelling was hoorden we geluid en rumoer in de verte en het leek wel of er met iets gegooid werd. 's Morgens hoorden we dat ze een handgranaat hadden gegooid in de benzineopslagplaats van de Irene, welke gelukkig niet tot ontploffing kwam.

2 juli. Voor de 2de maal zijn de heren vannacht bij ons op bezoek geweest, ze moeten niet vervelend gaan worden. Om half een werden we uit ons bed gehaald door een korporaal van de Irene, een I.D. man (inlichtingendienst) . Er was een bende van 40 man onderweg in de richting van ons kamp, schijnbaar met de bedoeling ons kamp nog eens met een bezoek te verrassen. Ongeveer de helft was bewapend. Ze zijn echter niet aan het kamp toegekomen, want een patrouille van de " Irene" ging even buiten het kamp in een hinderlaag liggen. Tegen 1.00 uur werd er tenminste eventjes flink van katoen gegeven. De heren namen al gauw de benen, want om half 2 werd het weer rustig.

4 juli. We hebben vandaag een erg mooie dag gehad, ik zou zeggen haast wel een van de mooiste dagen, die ik ooit in de tropen gehad heb tot nu toe. We zijn met een ploegje jongens een tochtje wezen maken naar de Poentjak. De Poentjak is een tamelijk hoge berg. Je kon goed merken dat we hoog zaten, want het was er een stuk frisser. Naar alle kanten hadden we een schitterend uitzicht over het landschap met al z'n sawahs.

18e cie. genie 39 image038
Op de Poentjak. Even op de foto Sawahs

 7 juli. Tjampea. Om 12.00 uur zijn we vanmorgen met de brug aan de overkant gekomen. Het laatste stuk rollen van de brug begon flink zwaar te worden. Er zat dan ook knap wat gewicht aan. We konden het met ons kleine ploegje dan ook niet redden om de brug over te rollen. Maar daar was wel een oplossing voor. Aan de overkant is een stijfselfabriek en daar werkt nogal een beetje volk. Ik stuurde er twee jongens heen en die moesten maar wat mensen zien te krijgen. Onderhand bonden wij een touw aan de brug, zodat aan de overkant een ploeg kon trekken. Nou op de stijfselfabriek kregen de jongens wel 20 man om te helpen. toen ging het gesmeerd hoor. In een oogwenk lag de brug op zijn plaats

tjampea 7 juli 48 Tjampea
Tjampea. Er komt schot in. Tjampea. Ons ploegje op het noodvlotje

8 juli. Het is alweer zaterdag en dan wordt er niet aan de bruggen gewerkt, dus ... schoonmaken. Alles gaat naar buiten. Dat is ook wel nodig hoor, want de natuur is hier tamelijk vochtig. Als de kleren een paar weken in de kast hebben gelegen beginnen ze al klam te worden. Ons kapotte lichtaggregaat is ook weer hersteld, dus kunnen we vanavond weer bij de grote lamp zitten. Zonder licht is er niet veel aan, want bij een kaars kan je niet veel zien hoor.

26 juli. De betonmolen moet weer naar een andere zijde van de brug en dat moet dan weer via Buitenzorg. Als we in Tjampea aankomen wacht ons een onaangename verrassing. De vorige week hadden we een kabelbaan gemaakt om beton over te zetten. Toen we vanmorgen aan de brug kwamen lag de hele kabelbaan compleet in het water. Het was duidelijk te zien, dat dit met moedwil was gedaan. Ze hebben het hele geval opgepakt en zo naar beneden gegooid. Enfin, we zijn de eerste twee uur druk in de weer geweest om de zaak weer op te takelen. Het geval van de kabelbaan hebben we doorgegeven aan de jongens van de "Irene", die wel een oogje in het zeil zullen houden. We zullen hopen, dat het nu overeind blijft staan.

 49 image048
Tjampea. Het kabelbaantje.

27 juli. De omgeving van Tjampea wordt voortdurend geinspecteerd door partrouilles van de V.P. (Veldpolitie) . Dit zijn inheemse troepen, die samenwerken met de KNIL. Ook in Tjampea is zo'n post gevestigd. We waren vanmiddag nog maar net thuis of uit de richting van Tjampea kwam duidelijk geluid van schieten. en niet zo zachtjes ook. De jongens van de "Irene " zijn echter ook bij de pinken en binnen de 5 minuten is er al een wagen met 15 man op weg naaar Tjampea. Nog een heel poosje horen we schieten en daarna wordt het rustig. Na anderhalf uur kwamen de jongens terug met het volgende verslag. Reeds vroeg in de morgen was het kamp van de V.P. al omsingeld door ploppers. Zo gauw wij met de auto voorbij waren op weg naar huis, kwamen de heren te voorschijn en openden het vuur met plm. 50 man op de politie. De politiemannen waren echter maar met 12 man en als de "Irene " niet gauw gekomen was, zou het er naar hebben uitgezien. Bij aankomst van de "Irene" nam de bende al gauw de vlucht met achterlating van 2 doden, 3 gewonden en 7 geweren. De politie kwam er beter vanaf met slechts 2 gewonden. Het hele geval liep weer erg best af.

6 aug. Vanwege het Mohammedaanse oude jaar wordt er vandaag nergens gewerkt. In de jeep op inspectietocht geweest langs de verschillende bruggen. In Galong ligt ook nog een brug die hersteld moet worden. Galong ligt 200 m. van de demarcatielijn verwijderd. Als we dus 200 m. verderop gaan zijn we in de Republiek Indonesia. In Galong ligt ook de verste en laatste post van de Irene Brigade. Je kan goed merken dat het feest is, want de hele dag gaat de tamtam en worden er kerkdiensten gehouden in de moskeeen. Vanavond beginnen de grote eet en drinkfeesten, die voortduren tot diep in de nacht. Om 12.00 uur gaat het nieuwe jaar in, net als bij ons. De wachtposten zijn voor de veiligheid verdubbeld, want bij zulke gelegenheden kunnen ongewenste gasten nog wel eens lastig zijn.

de oude ford 57 image056
Leuwiliang. In de oude Ford. Leuwiliang. In de jeep.

8 aug. Het is vandaag weer eens zo'n dag dat ik liever thuis zou zijn dan hier. M'n broer Jan is jarig en op zulke dagen voel je weer eens extra wat je mist.

9 aug. Ik kwam vandaag tot de onaangename ontdekking dat er zich het begin van ringworm in mijn gezicht vertoond. Het is een tropisch verschijnsel en begint met een klein vlekje en langzaam wordt het erger.

Lees meer: deel 3

Webdesign

copyright nu compleet 511x298Ik fotografeer o.a. voor :

logo bruisend ankeveen  
   
logo theater voor website  
   

 

logo pkamp voo website    

 

 

 

 

Update

 

 regelmatig nieuwe foto's in de portfolio en bij de nieuwste foto's .

2018 website

 De herfst komt er weer aan ! 

 


collage 2015 03 01 640x480

 

Statistieken

2391148
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige Week
Deze Maand
Vorig maand
Totaal
53
88
522
178007
2398
4680
2391148