Natuurfotografie

Natuurfoto's en landschapsfoto's worden vaak als hetzelfde beschouwd, maar hebben ieder toch een ander onderwerp. Een landschapsfoto laat vooral de weidsheid van het gebied zien en heeft vaak elementen van menselijke activiteiten, zelfs een foto van een stads of dorpsgezicht kan een landschapsfoto worden genoemd. Een natuurfoto laat vooral een kleiner gebied zien en heeft zelden een menselijk onderdeel. Het onderwerp in een natuurfoto is vaak prominent aanwezig en de achtergrond en omgeving zijn van minder belang dan bij een landschapsfoto. Alles wat men in de natuur ziet kan een onderwerp voor een natuurfoto zijn. Er kunnen twee categorieen worden aangeduid: flora en fauna. Bomen, takken, knoppen, planten, vruchten, bloemen en bloesem, paddestoelen, mossen, zoogdieren, reptielen, insecten, vogels, vissen, amfibieen e.d. zijn allemaal interessant om te fotograferen en behoren tot natuurfotografie.

Bij bomen, bloemen en planten kun je heel veel variaties aantreffen, waardoor je iedere keer weer een andere foto van dit onderwerp kunt maken. Bij de dieren is dit nog veel gevarieerder, het leefpatroon van de dieren in combinatie met hun leefomgeving, de beweging en de wisselende locatie is zo fascinerend dat geen enkele foto hetzelfde is. De dierenwereld is weer onder te verdelen in groepen. Een grotegroep zijn de dieren die op het land leven, dit gaat van edelhert tot veldmuis, maar ook de reptielen. De meeste van deze dieren zijn erg schuw en laten zich niet zo gemakkelijk fotograferen,maar dit geldt ook voor die andere grote groep - de vogels. Het is bij beide diersoorten zaak om te weten waar het betreffende dier of vogel zich meestal ophoudt en op welk tijdstip, dus kennis van je onderwerp is relevant. Natuurlijk is het ook van belang dat je niet te opvallend gekleed bent, met andere woorden niet opvalt in je omgeving, natuurlijk is het niet direct nodig om een camouflagepak aan te trekken, maar gedekte kleuren zoals kakigroen en bruin helpen wel je min of meer onzichtbaar te maken. ook een camouflagetentje kan goede diensten bewijzen. Een andere goede manier om wild te fotograferen is vanuit een observatiehut, ook de auto kan een prima "schuilhut " zijn, let dan wel op het feit dat je de camera ondersteund met een zgn. "bonenzak ", hierdoor kan de camera niet verschuiven en ontstaan er ook geen bewogen opnames. Maar op welke manier je ook gaat fotograferen een ding blijft altijd hetzelfde : je moet veel geduld hebben en vaak langdurig ergens wachten tot het juiste moment zich voordoet en vaak zit je voor niets of wordt je gestoord op het "moment supreme " Maar als je thuiskomt van een geslaagde fototrip en je hebt een paar opnames weten te maken die heel mooi geworden zijn dan is dat een enorme voldoening.

vechtende damhertbokken  
                                                   vechtendce damhertbokken  
konikpaarden  
                                                                  Konik paarden  

Landschapfotografie

Ook bij landschapsfotografie geldt: neem zo veel mogelijk een statief mee, het is wel wat meer sjouwwerk, maar het zal het resultaat van de foto ten goede komen. Om helemaal tot een scherp resultaat te komen kun je de camera op de afstandbediening instellen, zodat de opname pas over 2 of 5 seconden genomen wordt. Verder is het zaak om gemakkelijk zittende kleding en een paar stevige wandelschoenen aan te trekken omdat bij landschapsfotografie vaak lange afstanden worden afgelegd in het betreffende landschap.  Denk ook aan wat proviand en drinken en eventueel GPS om de weg terug te vinden.  Het succes van een mooie landschapsfoto hangt af van de compositie en van het aanwezige licht.  Midden op de dag is het vaak hard licht met als resultaat een witte lucht en nauwelijks schaduwen. Ga bij voorkeur s 'morgens of in de namiddag op pad,  het licht is dan zachter en de schaduwen langer.  Het zgn. "gouden uurtje "  (net voor zonsopkomst of zonsondergang)  levert vaak prachtige plaatjes op.  Een landschap wordt vaak gefotografeerd met een groothoeklens, het beste vanuit een lage positie, maar kan ook gefotografeerd worden met b.v. een telelens tot 250 mm. Dit om b.v. een bruggetje of een boom te benadrukken in het landschap. Via het voorwerp kijk je dan het landschap in, wat een bijzonder ruimtelijk resultaat kan opleveren.  Het programma van de camera zet je meestal op landschap of ingeval van het voorwerp op portret om beter de voorgrond tge benadrukken. . Een landschap moet n.l. scherp zijn van de voorgrond tot de achtergrond.  Ga je toch overdag fotograferen zet je toestel dan in RAW zodat je thuis nog de belichting en witbalans kunt corrigeren of maak gebruik van en grijsverloopfilter.  Let altijd op de compositie van je landschap, een vlak oneindig landschap is vaak saai, let er dus op dat er b.v. een hek in de voorgrond staat of een boom die het landschap diepte geeft. Let ook op de verdeling van het landschap,  het meest gebruikt is de zgn. "gulden snede "  Dit betekent dat de achtergrond 1/3 van de foto mag uitmaken of vice versa de voorgrond 1/3 van de foto en de achtergrond 2/3. Dit al naar gelang wat op dat moment het meest interessant is om vast te leggen. Een indrukwekkende wolkenpartij leg je meer de naduk op dan een saaie gras voorgrond. Landschapsfotografie lijkt heel veel op het maken van een schilderij,  want je let net zoals bij een schilderij maken op een invoerende lijn, diepte, een  rechte horizon, interessante onderwerpen zoals koeien, bomen, hekken etc. en kleuren. Je schildert als het ware met je camera .

foto 2 B

Panorama foto

   
website 14  
website 13  
   

Portret fotografie

Portretfotografie kunnen worden onderverdeeld in het volgende:  closeup foto - hierbij zien we alleen de ogen, neus en mond, headshot - hierbij zien we we het hoofd en de nek, busteportret - tot aan de bovenzijde van de borst gefotografeerd, klassieke portretfoto - dit is het totale lichaam, staand , van het model gefotografeerd. Wijst de neus van het model naar de camera dan is is een portret en face en is het gezicht een kwartslag gedraaid dan is het een portret en profiel.  Een ding is altijd heel belangrijk met een portretfoto ; de expressie op het gezicht van je model is alleszeggend over de kracht van het portret. Met een portret moet je het innerlijk van je model naar buiten kunnen brengen. Een portretfoto wordt altijd in een grotere ruimte gemaakt met een niet te hoog plafond, dit i.v.m. het indirect flitsen.  Ook wil je geen storende achtergronden in je foto hebben, zoals veel voorwerpen en bonte kleuren, dit leidt alleen maar de aandacht van het model af. Je hoeft helemaal geen professionele studio te hebben als je eens graag af en toe portretfoto's wilt maken, dit kun je gemakkelijk thuisdoen.Met wat improvisatie kun je een kamer veranderen in een heuse studio. Met wat witte lakens over al te felle objecten en muren die een kleurtje hebben en een gesloten zonwering of gordijnen (geen ongewenst licht van de zon als je net alles heb ingesteld) en wat heen en weer schuiven met de meubels kun je al aardig aan de slag. Je kunt gebruik maken  van kunstlicht, reflectieschermen, achtergrond van papier of textiel, kleine meubelen, bloemen en leuke accesoires.  Licht is van groot belang bij het maken van een portretfoto, je kunt gebruik maken van studiolampen met een witte achtergrond "High key" maar ook met kaarslicht of lamplicht kun je mooie foto's maken  "low key" .  Je kunt ook je model voor een raam plaatsen en gebruik maken van het invallende licht (geen zonlicht) , het spreekt vanzelf dat je bij het betreffende raam de gordijnen opendoet. Je kunt het beste fotograferen met een lens van 50 - 100 mm en een maximaal diafragma van f/2 of f/2.8  (kleine scherptediepte, het model is scherp en de achtergrond vervaagd)  . Maar hoe je ook een portret fotografeert, je kunt er een ernorme artistieke vrijheid in leggen. Ook hier is weer de regel: heb vooral plezier in wat je doet  en expirimenteer met je opnames.

portetfotografie

Portret en face

portretfotografie

portretfotografie 2Portet en profie

 

Webdesign

copyright nu compleet 511x298Ik fotografeer o.a. voor :

logo bruisend ankeveen  
   
logo theater voor website  
   

 

logo pkamp voo website    

 

 

 

 

Update


  

 

miniatuur  
   

 

Statistieken

2610555
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige Week
Deze Maand
Vorig maand
Totaal
54
313
571
396783
4038
11903
2610555